Tidenes første vinner av hytteprisen ble kåret allerede i vår, så vi hadde lenge gledet oss til dette besøket. Selv om bilder ofte forklarer mye, er det er alltid annerledes å se prosjektene som søker og vinner Inspirasjonsprisen med egne øyne. Vi tok med marsipankake og premiesjekken på 50.000 kroner og møtte 3. generasjoner med imponerende damer som har gjort en like imponerende innsats med å rive og bygge opp igjen familiehytta.
IHyttemagasinetsin Oktoberutgave vil det komme en fyldig reportasje fra vinnerhytta, men vi synes at noen av bildene fra besøket er så fine at vi ikke klarer å vente med å dele de med dere, så skal vi heller spare noen av detaljene.Den nye hytta er tegnet av tredje generasjon Martinsen, arkitekten Siri Lykke Kolstad, med sterke innspill fra søster, mor Nina og bestemor, Doris. Selv for en arkitekt er det stas å få en gravert plakett som bevis på at man har fått til noe helt spesielt. På hytta er det brukt har brukt vanlige, norske materialer som gran og furu både inne og ute. Uteplassene er bygget i impregnerte terrassebord.Juryen ble ekstra imponert over panelet innvendig, der de har valgt å lage overganger mellom tak og vegg uten lister og med perfekt presisjon.Med dør ut til en veranda på hver side, og store vinduer ut mot Viksjord er lysforholdene og følelsen av å være i naturen fantastisk. Panelprofilen Glattpanel med hvitlasering passer utrykket og den avstemte fargepaletten. Panelet bestilte de ferdig behandlet gjennom Carlsen Fritzøe Sandefjord.Den flotte gangen med kryssfiner i furu (som de selv har satt inn med Osmo hvitpigmentert hardvoksolje ) både deler og binder hytta sammen på en smart og inspirerende måte. Også her er det en dør i begge ender og lyset slippes inn både fra tak og vegger. På den ene siden går døren inn til stue og kjøkken allrommet, mens på den andre siden er tre små soverom, et lite badet og attpåtil en hems. Mellom furuene er det flott utsikt over Viksfjord. Nina Martinsen forteller oss at de har fått mange forslag om å hugge trærne som stjeler noe av sjøutsikten. Men gamle, som nye hytteeiere setter pris på å leve blant fuglene og alle de flotte trærne. De vet godt at sjøen er noen titalls meter unna. Kledningen er av typen Dobbelfals tett som er den utvendige varianten av det innvendige panelet.Utenfor hytta er det laget små terrengtilpassede plattinger til sitteplasser.
Nina Martinsen er stolt og glad over at hun og døtrene har greid å bygge ny hytte på tomta til den gamle.Vinnerhytta ved Viksjord får god plass i Hyttemagasinet i deres oktobernummer.
Inspirasjonsprisjuryen fikk i år inn veldig mange flotte hytteprosjekter og de har plukket ut sine 9 favoritter som du også kan stemme på uken etter påske. Vi mener alle er verdige vinnere av Hytteprisen og 50.000 kroner, men hvem synes du bør vinne?
Som en av landets største trelastprodusenter ønsker vi å fremme god bruk av tre og ønsker gjennom Inspirasjonsprisen å premiere byggeprosjekter som er til inspirasjon for andre.
Klikk på linkene under avstemmingsruten for å lese om hvert prosjekt og se flere bilder.
Uken etter påske kan du stemme på din favoritt til å vinne Hytteprisen 2016. Avstemmingen avsluttes fredag 21. april kl 12.00.
Vinner offentliggjøres på Hyttemagasinets nettside og på våre blogger helgen etter påske. Senest mandag 24.april
VINN PREMIER DU OGSÅ!
På Hyttemagasinets og våre Facebooksider vil det i hele uken etter påske trekkes en daglig vinner av abonnement og andre premier.
I ukene fremover kan du glede deg over mange fine hyttebilder på vår Instagramkonto.
Angående avstemningen:
– Det er en stemme pr person.
– Avstemningen løper frem til fredag 21. april kl 12.00
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.
Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene legges sammen med folkets stemmer.
Se alle finalistene og stem på din favoritt til å vinne 50.000 kroner!
I samarbeid med magasinet Hageliv og Uterom deler vi ut Uteromsprisen til et prosjekt som viser inspirerende bruk av tre ute. Bildet over viser fjorårets vinner.
Fagjuryen har plukket ut 10 flotte finalister
I Uteromsprisen er vi på jakt etter spennende uterom i tre som harmonerer med øvrig bebyggelse. Det kan være terrasse, balkong, lysthus, vinterhage, sjøbod, anneks osv.
Alle kan søke – alle kan vinne! Klikk på overskriften eller bilde for å lese mer om de ulike finalist-prosjektene. Du finner de også ved å besøke på terrassebloggen.
– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.
Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.
Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.
Dette prosjektet startet som noe helt annet enn det familien Holsted endte opp med, og det er de veldig glade for i dag! Hanne og Rune ønsket seg basseng og drømte om å kunne plassere dette nederst på tomten og bygge et uteområde rundt dette. Eiendommen er en skrå naturtomt på 930kvm med ca 30% helning. Skråningen anså de som ubrukelig tomt, men beliggenhet og utsikten var flott.
Fagjuryen synes dette uterommet viser at et skrått terreng ikke behøver å forbli en ubrukelig skråning, men faktisk gi rom til forskjellige soner på en mer naturlig måte enn i flatt terreng. Selv om dette er et kostbart prosjekt med eksklusive løsninger og møbler er det mye inspirasjonsfaktor å hente i alle de flotte detaljene.Med barn i huset begynte ønsket om en hage å melde seg for alvor, og de bestemte seg for å felle noen trær for å se om det kunne være mulig og å få til noe. Når trærne var felt begynte de å skisse noen ideer, og en stund etter bestemte de seg for at dette skulle de klare.
Familien fikk avslag på å kunne sprenge i fjellet på den skrå tomten, så løsningen ble å starte med en høy mur der de fikk støpt et basseng som følger terrenget. Å få på plass gravemaskin og en graver som var villig til å kjøre ned i den bratte skråningen var ikke lett. Det var også krevende å frakte materialer. Paret har gjort masse selv, og lært masse underveis. Trematerialene i dette prosjektet er Kebony.Prosjektet, som ble vesentlig større enn planen, ble delt i 3 faser. De planla først en enkel pergola, men endte opp med å bygge en isolert hagestue. Grunnarbeider startet i 2013, verandaer ble ferdigstilt 2016 og de siste støttemurene og beplantningen ble avsluttet våren 2017. Prosjektet har vært krevende, men Hanne og Rune har lært å se løsninger og ikke problemer.
Grønne vegger gjør en stor mur levende og dekorativ.
Plantekasser er ofte lettere å stelle enn store bed og Hanne og Rune har lagt stor innsats i å finne de rette plantene.De har designet og bygget et uteområde som sklir godt inn i terrenget, og skapt sin egen litt eksotiske oase.
Glassrekkverkene gjør området trygt samtidig som utsikten bevares.
Utestua er blitt som familiens lille hytte og hagen har blitt familiens store hobby.Dette prosjektet bør absolutt inspirere andre med utfordrende tomter til å se muligheter. Kombinasjonen av treverk, rustjern og naturstein sklir godt i hverandre.
Noen av fagjuryens kommentarer:
Flott søknad og mange bilder
Meget omfattende og kostbart prosjekt i krevende terreng
Fin utestue med spilekledning
Stilig og gjennomført med fine plantekasser og «grønne vegger» – har klart å skape hotellfølelsen
Bassengområdet ikke vektlagt, da det ikke er benyttet tre i denne delen
– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.
Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.
Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.
Ann-Lisbeth Strand og Thor Tveitan fra Tolvsrød i Vestfold er finalist nr. 6.
Thor gikk rett i arbeidsklærne etter jobb, og han har jobbet til han sovnet hver kveld. Alle helger og all ferie er også brukt for å skape det hjemmet og hagen de ønsket seg. Gamledelen av huset har beholdt sveitserstilen fra 1905, mens tilbygget er funkisstil. Uterommet har de prioritert høyt ved å bygge terrasser både taket av den nye funkisdelen (som bindes sammen med hovedhuset). De har bygget en liten «kjøkkenterrasse» utenfor hovedhuset, og ikke minst en stor uteplass som binder garasjen, huset og utekjøkken sammen.De har også lagt mye tid på utskjæringer på rekkverk, og å legge de impregnerte terrassebordene i ulike retninger som rammer inn de ulike sonene på en fin måte. Utearealet har en fin mix av impregnert treverk og stein.
For å forsterke soneinndelingen ytterligere har de anlagt både horisontale og vertikale elementer med stein og beplantning.
I denne hagen er det flotte solplasser hele døgnet.
Med impregnerte terrassebord kombinert med stein og betong har Ann-Lisbeth Strand og Thor Tveitan valgt solide og varige materialer i uterommet sitt. En solid arbeidsbenk og godt med oppbevaring er nok manges drøm når det skal bygges utekjøkken.Eiendommen bindes fint sammen av de mange uteplassene og gangstien rundt huset. Benkeplaten i betong passer fint til hellene som går rundt huset.
Noen av fagjuryens kommentarer:
Flere søknader i flere kategorier av årets Inspirasjonspris
Litt delte tilbakemeldinger mht stilbrudd eksisterende hus, utestue etc
Fine enkeltstående prosjekt til inspirasjon; utekjøkken, terrasse med nedfelt pyntestein, levegg etc
Uteområdet knytter byggene sammen
Ulike nivå og ulike retninger på terrassegulv er fint og smart
– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.
Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.
Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.
Finalist nr.4 er Stine Gundersen Skjerveggen fra Tønsberg.
Tenk at et trappeløft kan gjøre at et helt hus fremstår som «under oppussing» til å fremstå ferdig!Familien kjøpte hus i 2013 der det første de måtte gjøre var å drenere. Dreningsjobben skulle gjøres skikkelig og den gamle murtrappen på huset måtte fjernes. I påvente av ny inngangstrapp benyttet de paller som trapp.Det var mye oppussing som måtte gjøres, og ny trapp ble det ikke tid og rom for før i fjor sommer. Med to små jenter i hus var det viktig å få på plass en ny trygg inngangstrapp med rekkverk.Sommeren 2015 bygde familien en terrasse utenfor stuen. Siden tomten ligger noe høyere utenfor stuedelen av huset avsluttet de terrassen med en spilevegg mot inngangspartiet. Da Stine og mannen hadde fått ferdig trappen, så de at området mellom trappen og den andre terrassen var for solrikt og fint til ikke å utnytte. De bestemte seg spontant å bygge en markterasse der, også for å få et renere helhetsinntrykk.Impregnerte 28×120 terrassebord er benyttet.Uten garasje var det også stadig lagringsutfordringer, og en løsning som kunne gi rom for oppbevaring var også et stort ønske.
Ved å lage en luke i spilene på trappen ble det enkel tilgang til å putte ting under trappen for oppbevaring.
Sluttresultatet er familien svært fornøyd med. Trygg trapp med lagring under og en deilig sittekrok å følge med når jentene leker. De er nemlig aller mest fornøyd med luken, og lagringsplassen som er blitt deres egen lille «hytte» og gjemmested.
Stine er spesielt glad for det ryddige inntrykket av inngangspartiet, med god oversikt over hagen og oppkjørselen.Fagjuryen synes dette inngangspartiet i impregnert treverk har gitt huset et moderne løft. Juryen var splittet i om trappen burde vært åpnet også mot markterrassen, noe som kunne gitt rom for en trapp med sittemuligheter. Andre i juryen syntes plassen nå er intim, og at rekkverk på begge sider er tryggest for små barn. Når barna blir større er det en enkel sak å eventuelt endre.
Impregnerte materialer i både terrassebord og spiler gir en fin helhet.
Avslutningsvis deler vi noen av juryens kommentarer:
Mange huseiere har tilsvarende utgangspunkt
Solid trapp, gode materialer og pent markert sitteområde
Burde trapp også vært et sitteområde?
Smart lagring under trappen
Hele prosjektet har løftet bruk, inntrykk og verdi på husets inngangsparti
– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.
Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.
Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.
Finalist nr. 3 er Maria og Anders Rasmussen fra Fevik
Maria og Anders savnet muligheten til å kunne bruke uterommet større deler av året. Helst ønsket de seg en plass som kunne brukes mer eller mindre hele året. Et sted der de kunne trekke inn på kalde vinterdager, etter å ha grillet på bålpanna rett utenfor. De savnet også et rom der de kunne feire bursdager og merkedager med hele den store familien samlet.
Målet har hele tiden være å få et uterom som kan brukes hele året.
Juryen synes denne utestua er både flott og delikat, og liker at profilen og uttrykket harmonerer med huset. Det er ofte mer krevende å bygge en utestue som deler vegg med huset enn å bygge en frittliggende utestue da det er mer å ta hensyn til, og ekstra krevende kan det være på et tradisjonshus.
Den doble smijernsdøren er selv tegnet på mål og sveiset av en lokal smed. De 40 glassene i døra bestilte de lokalt og Maria og Anders har selv montert og limt på plass glassene med spesial lim.
Smijernsdørene gir utestuen karakter og stil
Utestua har ellers isolerte vinduer og tak slik at helårsbruken er tilrettelagt for.Paret er spesielt glad for at kombinasjonen og kontrasten mellom treverket og metalldørene ble så flott, og gleder seg også over å kunne trekke inn i skyggen og ha hageselskaper på varme sommerdager.Bonusen ved å både ha direkte adkomst til kjøkken og stue samt å kunne dele husterrassen gjør at dersom man har mulighet bør tenke litt på det praktiske ved utestuer. Mange frittliggende utestuer blir det fort tungvindt å arrangere selskaper i da bæreveien er lang.
Avslutningsvis deler vi noen av juryens kommentarer:
Mange slike prosjekter og søknader – god inspirasjon
Veldig gjennomført, ser ut som det alltid har vært der
Diskusjon rundt takvinkel og knekk på tilbygget. Vanskelig å vurdere uten bilder av hele huset
– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.
Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.
Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.
Se finalistene og stem på din favoritt til å vinne 50.000 kroner!
I samarbeid med magasinet Hageliv og Uterom deler vi ut Uteromsprisen.
Fagjuryen har plukket ut 10 flotte finalister som viser tre i uterommet på inspirerende måter.
I Uteromsprisen er vi på jakt etter spennende uterom i tre som harmonerer med øvrig bebyggelse. Det kan være terrasse, balkong, lysthus, vinterhage, sjøbod, anneks osv. Alle kan søke – alle kan vinne!
Klikk på overskriften for å lese mer om de ulike finalist-prosjektene.
– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.
Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.
Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.
Anne Holter Hovind er arkitekt bosatt i Oslo og damen bak Norges største hageblogg; Moseplassen.
Vi har samarbeidet med Anne i en årrekke nå, og i begynnelsen av Juli møttes vi hjemme hos Anne i Oslo. Med sol fra skyfri himmel viste terrassen og den fantastiske hagen seg fra sin beste side.
Terrassen er bygget i trykkimpregnert konstruksjonsvirke. Anne ønsket en veldig organisk form på sin terrasse, og dekket skulle tåle et visst overheng i de mange buene. Med kraftig dimensjon i både bredde og tykkelse er gulvet solid og stabilt selv i de ytterste buene.
Ettersom huset er plasser midt på den 660 kvm store tomten ønsket hun ikke å lage smale “striper” av terrasse, bed og plen rundt huset, slik det ville blitt med mer typisk hageplanlegging. De mange buene i terrasseutformingen følger rundt huset og skaper en illusjon om et mye romsligere areal enn det er i virkeligheten. En stor krukke fylt med steiner og vann er fin dekorasjon i seg selv, men er vi hos damen med den største hagebloggen så blomstrer det herlig i lilla, rosa og hvitt. Konstruksjonsvirke finnes i et stort utvalg av dimensjoner og kvaliteter. Anne valgte vår impregnerte plank i 36X198 cm. Det betyr at hvert bord er ca 20 cm og har en tykkelse på ca 3,5 cm. Impregnert konstruksjonsvirke er helt vanlig norsk furu , akkurat som de fleste andre terrassebord.
Så kraftige bord er derimot ganske uvanlig som terrassebord, men veldig solid og tøft.
Anne har montert gulvet helt tett og vært nye med alle detaljer, som skruehull og overgang til ny lengderetning (se den skrå linjen/overgangen på bildet under).
Helt tett montering har en litt større risiko for sprekk en ved å montere med noen millimeters mellomrom mellom bordene slik at treverket har rom til å bevege seg ved temperaturendring.
Anne ønsket et vedlikeholdsfritt gulv og har latt treverket gråne naturlig. På den “gamle” delen som nå er 3 år gammel har gulvet fått en nydelig, lys gråfarge. På den nye delen som var ferdig i Juni har ikke gråningsprosessen startet ennå. ( se bildet av vann- og blomsterdekorasjonen)
Anne har blogget grundig om byggingen av siste halvdel av terrassen, og du kan følge prosessen her:
– Grunnarbeide til terrassen
– Konstruksjon av terrassen
– Legging av terrassebord
At Anne er superfornøyd med terrassen sin, skjønner vi godt. Den er diger, leken og raus med mange ulike soner og muligheter for bruk. Treverket skaper rolig palett som lager en fin base til alle plantene. Terrassen kan møbleres på ulikt vis etter behov og har både sol og skyggesteder gjennom dagen. De store bedene er tettplantet med stauder og blomstefylte krukker er samlet i vakre små grupper.Vi er så enig med Anne i det siste hun skriver i innlegget om sin flotte terrasse, at vi deler sitatet fra Moseplassen som vårt siste ord:
“Ja, tenk, det er lov å være fornøyd med noe man har laget selv/bidratt til at ble laget. Jante kan sitte hjemme hos seg selv å sture, hehe.”
Har du også lyst til å tenke nytt når det gjelder terrassebord? Da finner du mange tips på Moseplassen og mer info om produktene finner du på vår nettside.
Hele innlegget om den ferdige terrassen på Annes blogg Moseplassen kan du lese her.
Hageinteresse og sosialt liv går hånd
i hånd på denne flotte uteplassen. Store plantekasser og nok plass er manges
drøm. Denne familien gravde seg inn for å skjerme for veien og skapte drømmen.
Uteromsprisfinalist nr. 10 Anne-Christine Kjøs fra Oslo
Fagjuryens
begrunnelse til dette prosjektet kan du lese nederst i blogginnlegget.
Fra den 26.juni til 1.juli kan du stemme frem
din favoritt blant de 12 finalistene i årets Uteromspris.
Vi vil sammen med norges største
hagemagasin, Hagetidend reise ut og lage vinnerreportasje og
dele ut plankett og 50.000 kroner.
Tekst fra søker
Utgangspunktet vårt er at vi har et hus der stue og kjøkken ligger i andre etasje. Foran huset, på sør/vest-siden, var det en hage med plen som skrånet mot veien, samt busker inn mot nettinggjerdet som skilte eiendommen mot veien. Det vi savnet var et uteområde der vi kunne sette opp langbord når vi inviterer familie og venner på bursdagsselskaper og fest, og nyte både fine dager og kveldstimer. Samtidig er vi glad i blomster og planter, noe det var begrenset med i hagen slik den var da vi kjøpte huset.
Vi startet prosjektet for å skape et flott, usjenert uterom som vi kunne bruke som vår sommerstue, innrammet av planter for å myke det hele opp.
Vi bestemte oss derfor for å sette opp et tett plankegjerde mot veien, grave oss ned mot veien slik at vi kunne få en stor og god terrasse foran på husets solside.
Vi startet med å grave oss inn i skråningen som går opp mot veien og inn mot parkeringsområdet foran huset, og satte opp en mur av store granittblokker for å avgrense terrasseområdet mot disse sidene. Det ble lagt pukk og duk på området der terrassen skulle stå, og bjelkelget for terrassen ble plassert oppå dette, godt forankret i bakken.
Terrassen ble rammet inn av en kant, for å skape et pent visuelt inntrykk. Inn mot huset avgrenses terrassen av en hellelagt gangvei som fører til en trapp ned til resten av hagen. Dette arbeidet fikk vi snekkere til å gjøre.
Da terrasseflaten stod ferdig startet arbeidet med å møblere den og få god plass til både blomster, planter og mennesker. Vi er glad i blomster og planter, og kom fra en fantastisk hage i vårt forrige hus. Vi søkte mye inspirasjon fra både TVprogrammer, blader og brosjyrer. Vi endte opp med at vi ønsket store blomsterkasser for å kunne ha både små og store planter. Vi har valgt en løsning med to høye, store, lange blomsterkasser, med benk foran.
De to avlange kassene er delt av med en kvadratisk, lavere kasse som også er litt dypere, slik at den stikker litt ut. Samlet gir disse grepene dynamikk i inntrykket, sitteplass i grønne omgivelser til 16 personer på sittebenkene foran kassene samt lagerplass til sitteputer m.v. inni benkene.
Foran terrassen anla vi et blomsterbed med en kombinasjon av hjertetre, silkegress og japansk lønn. For å avgrense mot parkeringsplass og innkjørsel, anla vi en hekk av barlind brutt opp av syrinhortensia og blærespirea, med bunndekkende planter.
Til daglig har vi 2 spisebord fra Ikea stående foran benkene, sittegruppe og grill. Når vi har bursdager og selskaper slår vi ut platene i bordene og henter noen ekstra stoler. Da kan vi ha 20 personer til bords, samt at vi har plass til enda et langbord med rundt 20 personer, om vi er veldig mange!
Se bildeserie fra dette prosjektet
Designet,
snekringen av blomsterkasser og benker samt påfylling av leka/jord, beplanting
og legging av selvvanning har vi gjort selv. Vi har fått hjelp av en gartner
til å velge ut planter. Det har vært mye jobb. Snekringen av boksene tok 4 helger,
og det går ca 9 kubikk med jord som er båret oppi bøtte for bøtte. Når vi ser
tilbake er det egentlig ikke noe vi skulle ønske å gjøre annerledes.
Nå har vi en utrolig deilig utestue rammet inn av planter og blomster. Det skaper glede i hverdagen og når vi har gjester.
Vi er mest fornøyd med at vi nå kan bruke området til så mye, og at det er blitt en oase rammet inn av planter der vi kan kose oss når vi er alene, sammen med venner, skal spise noe godt, eller spille og kose oss. Det er blitt utestuen vår!
Fagjuryens kommentarer
Dette er et prosjekt å bli glad av!
En stor terrasse med et høyt plankegjerde mot nabotomten kan fort bli kjedelig og faktisk litt vanskelig å møblere. Her har eieren tatt smarte grep ved å lage en lang levegg i form av sittebenker og plantekasser. Resultatet gir ulike sittesoner med mulighet for litt ulik møblering. Dype plantekasser sørger for at det kan plantes både blomster og helårsplanter som igjen sørger for at veggen mot nabo blir fin, grønn og inspirerende.
Juryen liker den avrundede formen mot skiferområdet og ikke minst den pene avslutningen av terrassen ned mot bakken.
Er dette din favoritt til å vinne Uteromsprisen?
Her kan du stemme frem det
prosjektet du mener inspirerer mest.
NB! Linken aktiveres først
26.juni når avstemmingen starter.
Alle som stemmer og legger igjen kommentar her på
bloggen er med i trekning av disse fine hageredskapene.
Burgon & Ball er laget i rustfritt stål med håndtak av hardtre, slik at den holder seg fin år etter år. Den er velbalansert og ergonomisk utformet slik at den er god å bruke. Alle Burgon & Balls håndredskaper er godkjent av RHS, det engelske hageselskapet – et tegn på høy kvalitet!
Stemningsfult uterom med fine detaljer, og soner som skaper den lune følelsen. Dette uterommet viser at det aldri er størrelsen det kommer an på.
Uteromsprisfinalist nr. 8 Ingeborg Raaum fra Larvik
Fagjuryens begrunnelse til dette prosjektet kan du lese nederst i blogginnlegget. Fra den 26.juni til 1.juli kan du stemme frem din favoritt blant de 12 finalistene i årets Uteromspris. Vi vil sammen med norges største hagemagasin, Hagetidend reise ut og lage vinnerreportasje og dele ut plankett og 50.000 kroner.
Tekst
fra søker
Vi ønsket oss et uterom med muligheter for ulike sitteplasser og praktiske løsninger etter behov.
Vi er veldig fornøyd med resultatet av terrassen og utekjøkkenet. Leveggene gir fin skjerming og er funksjonelle ved at de både gir ryggstø, hylleplass og skaper intimitet.
Materialene er i hovedsak standard terrassebord som er impregnerte. Vi har beiset gulvet grått, mens pergola og enkelte møbler er beiset brunsort som huset.
De lave sitttebenkene er bygget av 28×120 terrassebord som ble til overs og beiset i samme gråfarge.
På sommeren bor vi stort sett ute. Det er alltid noe nytt vi ønsker å tilføre uterommet!
Vi spiser frokost, lunsj og middag og nyter kveldene på uteplassen vår. Pergolaen skaper en lun følelse.
Se bildeserie fra dette prosjektet
Fagjuryens kommentarer
Her har eier skapt et spennende uterom med flere nivå. Ulike levegger og pergolatak sørger for flere brukssoner. Dette med å sørge for flere brukssoner er viktig dersom man ønsker å utnytte uterommet når vi har sesong og klima som i Norge. Utekjøkkenet med kum, skap og lem er enkelt, men både funksjonelt og pent. Designet gir mange gode tips til alle som ønsker seg enten en plass å stelle med planter eller mat. Juryen liker også de plassbygde sittebenkene og ikke minst det hjemmelagede klesstativet. Små elementer som skaper dynamikk og sjarm i uterommet.
Er dette din favoritt til å vinne Uteromsprisen?
Her kan du stemme frem det prosjektet du mener inspirerer mest. NB! Linken aktiveres 26.juni
Alle som stemmer og legger igjen kommentar her på bloggen er med i trekning av disse fine hageredskapene.
Burgon & Ball er laget i rustfritt stål med håndtak av hardtre, slik at den holder seg fin år etter år. Den er velbalansert og ergonomisk utformet slik at den er god å bruke. Alle Burgon & Balls håndredskaper er godkjent av RHS, det engelske hageselskapet – et tegn på høy kvalitet!
Gjennomført og smart uterom og
bakgårdshage der familien har utnyttet nivåforskjellene til å skape ulike soner
og bygget seg opp til sjøutsikt.
Uteromsprisfinalist nr. 7 Ellen Åsbø fra Larvik
Fagjuryens
begrunnelse til dette prosjektet kan du lese nederst i blogginnlegget.
Fra den 26.juni til 1.juli kan du stemme frem
din favoritt blant de 12 finalistene i årets Uteromspris.
Vi vil sammen med norges største
hagemagasin, Hagetidend reise ut og lage vinnerreportasje og
dele ut plankett og 50.000 kroner.
Tekst fra søker
Vi kjøpte eiendommen for 3 år siden. Hagen var forsømt over flere år og både hus og hage trengte sårt oppgradering.
Vi tok bilder av uteområdet og målsatte disse for å finne ut høyden på terrassegulvet. Da dette ble ganske høyt i forhold til resten av hagen, ville vi dempe høyden ved å trappe skråningen ned. Ideen om å lage avsatser med blomster og planter dukket opp. Det ble gravet ned ferdig støpte betongfundamenter som rammeverket ble festet til. Vi kjøpte plastbaljer hos Biltema som vi fylte med lecakuler, la filt over og boret hull i sidene på slik at de skulle fungere som selvvanningskasser. Jord og planter ble så tilført etter at kassene var satt ned i åpninger i hyllene.
Vi fikk en lun og usjenert stor veranda med noe sjøutsikt. Avsatsene med planter og blomster dempet høyden slik vi ønsket og bidrar til å gjøre den lille bakgårdshagen hyggelig og lettstelt.
Se bildeserie fra dette prosjektet
Juryens kommetarer
Spennende og inspirerende løsning for alle som har kuperte og utfordrende hager. Her har eier utnyttet den relativt lille og bratte bakhagen og fått flere flotte solplasser, optimal utsikt og plass til blomster og urter i en «hengende hage».
Impregnerte og solide materialer og meget pent utført håndverk. Juryen mener dette prosjektet er til inspirasjon for mange som sliter med vanskelige bakhager og er ikke i tvil om at et slikt prosjekt vil øke både bruksverdi og økonomisk verdi på eiendommen betraktelig.
Er dette din favoritt til å vinne Uteromsprisen?
Her kan du stemme frem det prosjektet du mener inspirerer mest. NB! Linken aktiveres først 26.juni når avstemmingen starter.
Alle som stemmer og legger igjen kommentar her på
bloggen er med i trekning av disse fine hageredskapene.
Burgon & Ball er laget i rustfritt
stål med håndtak av hardtre, slik at den holder seg fin år etter år. Den er
velbalansert og ergonomisk utformet slik at den er god å bruke. Alle Burgon
& Balls håndredskaper er godkjent av RHS, det engelske hageselskapet – et
tegn på høy kvalitet!
Familien hadde i utgangspunktet en ganske liten terrasse utenfor kjøkkenet, som mest ble brukt som en trapp ned til hagen. Se hvor flott uterom de har i dag!
Uteromsprisfinalist nr. 4 Marte Næss
Fagjuryens
begrunnelse til dette prosjektet kan du lese nederst i blogginnlegget.
Fra den 26.juni til 1.juli kan du stemme frem
din favoritt blant de 12 finalistene i årets Uteromspris.
Vi vil sammen med norges største
hagemagasin, Hagetidend reise ut og lage vinnerreportasje og
dele ut plankett og 50.000 kroner.
Tekst fra søker
Vi ønsket å utvide terrassen så vi kunne få et større uterom og få terrassen også overbygd. Da kunne vi ha puter/møbler/grill fremme gjennom hele sommeren uten å måtte forholde oss til værmeldingen.
Denne delen av hagen som vi skulle benyttet til terrasse, ble heller ikke brukt, pga. mye fjell.
Bortsett fra det å måtte skjære i grunnfjell, og det uten skikkelig redskap, har mannen min kost seg med prosjektet. Han er en hobbysnekker som liker å skape ting. Også får han en skikkelig happy kone når han setter opp noe slikt! Tidligere har vi deltatt og vært finalist til Uteromsprisen med vår pergola.
Vi har fått oss et lunt og godt sted i hagen, hvor vi gjerne starter opp helgen med morgenkaffen og avisa, tar lunsjen og griller senere på dagen, for så å kunne sitte utover kvelden fordi det er godt og varmt der.
Se bildeserie fra dette prosjektet
Det er utelukkende benyttet impregnerte materialer. Bjelker og lekter har vi etterbehandlet i samme farge som huset, mens terrassegulvet lar vi gråne naturlig. Prosjektet er på Nesodden og materialene er kjøpt på Ski bygg
Fagjuryens kommentarer til prosjektet
Dette prosjektet er til inspirasjon for alle som er lei av å måtte gå inn når det blir litt regn i lufta. Her har eier fått en helt annen anvendelse av uterommet ved å forlenge terrassen langs huset og tilføre en relativ enkel takkonstruksjon og en vegg med vinduer.
Juryen liker hvordan veggløsningene både er lune og luftige på en gang og hvordan det gjennomsiktige taket gir både lys og le. Solide impregnerte materialer både på gulv, vegg og i takkonstruksjonen gir langsiktig bruk og glede.
Er dette din favoritt til å vinne Uteromsprisen?
Her kan du stemme frem det prosjektet du mener
inspirerer mest.
Alle som stemmer og legger igjen kommentar her på
bloggen er med i trekning av disse fine hageredskapene.
Burgon & Ball er laget i rustfritt stål med håndtak av hardtre, slik at den holder seg fin år etter år. Den er velbalansert og ergonomisk utformet slik at den er god å bruke. Alle Burgon & Balls håndredskaper er godkjent av RHS, det engelske hageselskapet – et tegn på høy kvalitet!
I dette uterommet er det husets “enkle fasong” som sørger en 60% overbygget veranda. Resultatet blir et uterom med en glidene, nesten sømløs overgang mellom inne og ute. Enkelt, funksjonelt og lekkert.
Begrepet utestue får en naturlig betydning på denne verandaen.
Utdrag fra søknaden til Uteromsprisen:
“Foran huset ligger havet og møre og Romsdals majestetiske fjellrekke, og bak og ved siden av huset ligger den frodige skogen. Når vi sitter i utestuen setter vi enorm pris på naturen som omkranser oss. Utestuen er plassert som den er med vilje for å utnytte disse omgivelser.”
“Alle materialvalg er nøye planlagt og når vi planla utestuen var det viktig for oss at terrassebord og kledningen skulle gjenspeile huset og være så rå og naturlige i utseende som mulig”.
“Sammen med arkitekt har vi forstørret og endret både utvendige og innvendige løsninger på husmodellen ‘Alsvåg’ fra Systemhus, slik at huset ble tilpasset oss og våre behov. Det finnes ingen med makent hus :)!
Pent med blomsterkasser i impregnerte materialer som matcher terrassen.
60% av verandaen har fått tak med spotter, slik at det kunne være en forlengelse av stuen på sommeren.
Vi har dessverre ingen bilder fra arbeidsprosessen. red. Bergene Holm
ER DETTE UTEROMMET DIN FAVORITT?
Vi deler ut UTEROMSPRISEN i samarbeid med Det norske hageselskap. Vinneren får 50.000 kroner, plakett og reportasje i magasinet. Alle årets finalister er presentert på denne bloggen, samt at de vises på vår Instagram-profil i løpet av pinsen 2020. Vinner kontaktes og offentliggjøres på denne bloggen fredag 5.juni 2020.
ALLE SOM LIKER, HEIER OG KOMMENTERER KAN VINNE PREMIE!
Alle som heier og kommenterer på finalistene her på bloggen, og kommenterer på vår instagram-profil, er med i trekningen av en uterommets “must-have” – en kombinert lampe, vinkjøler og bluetooth høyttaler, 56 cm høy. (8W H56,3 Ø31,7 10t) Vinner kontaktes i uke 24.
UTEROMSPRISEN 2021 – NOE FOR DEG?
Skal du bygge en terrasse i sommer? Eller kanskje en balkong eller en hel vinterhage? Kanskje har du nettopp fått satt opp en lekker sjøbod eller et koselig anneks? I kategorien for uterom ser vi etter gode uterom der tre er benyttet på en gjennomført og god måte, det spiller ingen rolle om det er en utestue, terrasse eller pergola, eller om terrassen er liten eller stor. Søknadsfrist er 1. desember 2020.